Inici > Per què plantem

Per què plantem

El canvi climàtic és el canvi de clima que podem atribuir a l’activitat humana i que altera les condicions climàtiques globals i de l’atmosfera. La principal causa és l’alliberament indiscriminat de diòxid de carboni (CO2) produït per la crema de combustibles fòssils.

Un dels factors més importants és l’augment de la temperatura mitja de la superfície en 0,7 graus. Si arribéssim a augmentar la temperatura per sobre dels 2 graus, les terribles conseqüències en l’entorn en el que vivim serien irreversibles.

Quines conseqüències podria tenir?

  • Elevació del nivell del mar quasi 15 cm degut a la pèrdua de massa dels glaciars que podria arribar a causar greus inundacions en diferents parts del món. Es calcula que uns 100 milions de persones podrien perdre casa seva.
  • L’extinció de milions d’espècies i éssers vius: les barreres de corall no podrien suportar l’augment de les temperatures i això provocaria la mort de mils de milions d’espècies a qui aquests ecosistemes protegeixen.
  • Expansió del deserts en zones tropicals: amb l’augment de les temperatures els boscos tropicals estan destinats a desaparèixer així com la seva biodiversitat de fauna i flora.
  • La desaparició de rius i llacs degut a la sequera afectant als milions de persones que viuen i beuen les seves aigües i que estarien obligades a emigrar a altres zones del planeta.

Plantar arbres és una solució? Sí!

Els arbres són beneficiosos tant pel clima mundial com pel microclima de cada regió. Encara que no sempre en som conscients, el seu impacte pot arribar a ser aclaparador.

Prop de l’Equador, els boscos tenen una alta capacitat d’absorció de CO2 ja que creixen més ràpid en climes tropicals. A més a més combaten la desertització i asseguren que el nivell d’aigua subterrània torni a augmentar.

Al nord de l’Equador, els boscos quan creixen tenen la capacitat d’absorbir un terç del CO2 de l’atmosfera i, a través de la fotosíntesi, convertir el carboni en fusta, necessària pel seu creixement.

Els arbres són també un canal per refredar l’aire del nostre entorn ja que extreu aigua del subsòl i l’expulsa en forma de vapor d’aigua i per eliminar partícules de pols poc beneficioses pels nostres pulmons.

Plantar és fàcil i eficient i podria canviar el món en el que vivim. T’apuntes?