Inici > Blog > La importància dels arbres

La importància dels arbres

Els arbres treballen molt per nosaltres; són irrefutablement beneficiosos i molt eficients.

Els arbres són l’única forma extremadament econòmica i súper fàcil d’emmagatzemar el CO2. Científics de la Universitat d’Oxford han afirmat que plantar arbres és el millor mètode per contrarestar el diòxid de carboni de l’atmosfera i combatre l’escalfament global.

Els arbres són molt fàcils de plantar i, a mesura que passen els anys, agafen CO2 de l’atmosfera i l’emmagatzemen a llarg termini. Es calcula que de mitjana, cada arbre emmagatzema 10 kg de CO2 al any.

Els arbres regulen la precipitació i formen part del cicle de l’aigua. Un arbre pot portar fins a 370 litres d’aigua fora del sòl i alliberar-lo a l’atmosfera en un sol dia.

A més, les fulles dels arbres capturen aigua en forma de gotes de pluja. Aquesta aigua s’evapora i, a través de la formació del núvol, provoca precipitacions en altres llocs. Aquest procés s’anomena evapotranspiració. L’evapotranspiració causa al voltant del 40% de la nostra precipitació anual mitjana.

Els arbres refreden la terra contribuint a la formació de núvols. Els boscos, mitjançant l’alliberament d’isoprè (un hidrocarbur), promouen la formació de núvols especials que refreden la terra. El refredament es realitza a través de l’anomenat efecte albedo.

Aquest efecte fa referència a la capacitat de les superfícies per reflectir la radiació solar. Els núvols són una d’aquestes superfícies que reflecteixen la radiació solar. Així doncs, quan podem contribuir a través de la reforestació mundial a més reflectir la radiació solar a l’espai, estem treballant activament contra la crisi climàtica.

Els arbres netegen l’aire. Els arbres no només prenen CO2 i altres gasos d’efecte hivernacle com el monòxid de carboni o el diòxid de sofre, sinó que també donen un valuós oxigen.

Un únic arbre pot recollir fins a 5 kg de contaminants atmosfèrics per any i produir fins a 130 kg d’oxigen durant el mateix període.